Kinesisk jubel

Kinesisk jubel over kuglepensgennembrud

Riget i midten er ubetinget verdens største producent af kuglepenne, men har aldrig kunne fremstille spidsen – indtil nu. I de kinesiske medier er kuglepennen gået fra at være et symbol på manglende national innovation til det modsatte.

Onsdag D. 18. JANUAR 2017

Den fylder ikke meget, den lille roterende ståldims, der udgør spidsen af en kuglepen. Men den er ikke uden betydning. Faktisk har den i årevis udgjort et nationalt stigma i verdens folkerigeste land.
For selv om Kina spenderer milliarder på forskning og kan fremstille alt fra rumraketter til klonede køer, har landets over 3.000 kuglepensfabrikanter altid haft et problem. Som Kinas premierminister, Li Keqiang, forklarede sidste år i en tale vist på landsdækkende TV: »Vi formår ikke at lave kuglepenne med en jævn skrivefunktion.« En kendsgerning der har skabt store frustrationer, fordi det har været med til at udstille, at innovation Made in China har sine begrænsninger. For når man ikke kan lave en kuglepen, hvor meget har man så lige at prale af? Og der er ikke tale om en beskeden branche. Stort set alle verdens kuglepenne bliver lavet i Kina. Den årlig produktion er på 38 milliarder
– med samtlige spidser importeret fra lande som Japan og Tyskland. Indtil nu

Set på Berlingske.