Dansk astronaut skriver med-

Dansk astronaut skriver med samme kuglepen, som reddede Apollo 11 i 1969. .

Når den danske astronaut Andreas Mogensen den 2. sep, er ankommet til ISS, vil han bruge Fisher Space Pen model CH4 til at notere resultaterne af sit arbejde. Eneste kugle
pen godkendt til brug på ISS

Lige siden mennesket første gang satte foden på månen, har Fisher Space Pen været med på alle missioner i rummet. Dengang med Apollo 11 reddede astronauternes Spacepen endda missionen, da de skulle forlade månen igen med fartøjet Eagle. Læs historien herunder. Så dramatisk en betydning, som Spacepennen fik dengang, får Andreas Mogensen Spacepen forhåbentligt ikke. Men en Spacepen er konstrueret på en måde, så den sikrer, at vigtige data bliver nedskrevet med de ekstreme krav, der stilles til ISS’s udstyr. Det siger lidt om Spacepen kuglepennens usædvanlige skiveegenskaber.

 

 

Fisher Space Pen verdens mest avancerede kuglepen

Den originale AG7 Spacepen, som var med på første tur til månen

Fisher Sapce Pen arbejder med en specialblæk under 4 atm. tryk og er stadig med på alle missioner i rummet. Den fungerer sikkert under de krævende forhold i det ydre rum – og selvfølgelig også her på jorden!

 

Poul Fisher Opfindelsen

Fisher Space Pen er opfundet af Paul Fisher, som under 2. verdenskrig var specialist i kuglelejer til bombefly. Efter krigen troede han ikke på, at der var nogen fremtid i bombefly! Han kastede sig over opfindelsen af en kuglepen, den efterhånden legendariske Fisher Space Pen. Han troede så meget på sin pen, at han fik den introduceret for NASA. Efter en tur i rummet i 1968, blev Paul Fisher’s Space Pen godkendt af NASA til bemandet rumflyvning.

Første skridt på månen

Den 21. juli 1969 så hele verden set med på tv, da mennesket for første gang satte foden på månen, og Armstrong udtalte de berømte ord:

“That´s one small step for man, one giant leap for mankind”

Huston we have a problem!

Efter månevandringen var astronauterne kommet om bord, klar til at forberede hjemrejsen. Da Aldrin tog sin rygsæk af, brækkede han ved et uheld kontakten til raketmotorerne! For at spare vægt, havde de efterladt alt unødvendigt på månen – også værktøjet! Men de kunne ikke hente det igen, da de havde for lidt ilt til at åbne lugen og fylde kabinen med ilt en gang til.

Reddet af en kuglepen!

I Houston samledes eksperterne for at prøve at finde en løsning. En ingeniør brækkede kontakten på den kopi, de havde af månefartøjet Eagle og med en Fisher Space Pen lykkedes det ham endelig at aktivere resten af stiften nede i kontakten! Astronauterne fik besked på at bruge deres Spacepen, og de vendte som bekendt sikkert tilbage til jorden med Apollo 11 den 24. juli 1969.

Historien blev senene omtalt i avisen San Diego Union Journal, og er blevet bekræftet personligt af Aldrin.

Fisher Space Pen løser i dag skriveopgaver i et utal af situationer, hvor en almindelig kuglepen kommer til kort.

Alle Spacepen leveres med samme originale Spacepen-patron som den, der sidder i astronauternes kuglepen på ISS.Andreas Mogensen 2 september 2015