Nordjyske skrev


 
Knud har 70.000 kuglepenne i kælderen

passion: Det handler om meget mere end at finde den helt rigtige kuglepen for samleren Knud Nielsen – det handler også om oplevelser og venskaber

Af Tina Larsen

tina.larsen@nordjyske.dk

AALBORG: De fleste af os har et par kuglepenne, nogle måske lidt flere. Et nyttigt redskab at have ved hånden når indkøbssedlen skal skrives eller en underskrift er påkrævet.

Her skiller Knud Nielsen Dall Villaby sig ud, 70.000 kuglepenne har samleren i sin kælder.
– Og jeg kan se stort set alle mine kuglepenne.
Langs alle vægge, på hylder og selvbyggede konstruktioner hænger de, båret af i alt 700 meter elastik foldet i små løkker. De fleste sorteret efter farver – men også emner som aviser/blade og banker/sparekasser. Samt rækker med minder fra lande, familien har besøgt og et tema med amerikanske stater.

En samler bliver født
At det er blevet til så mange kuglepenne er historien om et tilfælde, der blev til en hobby. Interessen for at samle har han ikke med fra barndomshjemmet i Skørping.

Det begyndte i stedet for snart 30 år siden, nærmere betegnet i 1988, da Knud Nielsen var ansat som afdelingsleder for serviceelektrikerne hos det nuværende Uggerly Installation i Aalborg.

– Jeg fik mange reklamekuglepenne fra forskellige firmaer og samarbejdspartnere. De blev bare smidt i en skuffe, men på et tidspunkt talte jeg 105, og så kom de op at hænge på en snor, siger Knud Nielsen.
– Så var jeg i gang.

Venskaber og oplevelser
Gennem årtierne har det ikke kun handlet om at finde lige præcis den kuglepen, der mangler i samlingen.– Det giver mig store glæder at samle, det har givet mange venskaber og oplevelser. Der er et helt særligt fællesskab blandt samlere, vi er forenet af vores interesse, siger Knud Nielsen der er kontaktperson for Nordjylland i Landsforeningen Skandia og står for at koordinere de årlige samlertræf i Aalborg. Her kan alle interesserede møde op for at købe og bytte.

– For mig følger der mange minder med de forskellige kuglepenne.

Tid til fordybelse
Han bruger især tid i kælderen om vinteren, og når det regner. I dag, og da han stadig var aktiv på arbejdsmarkedet, blev tiden med kuglepennene brugt som afstresning. Og det handler netop om glæden ved at samle og om at kunne bruge det til afslapning. At have noget at fordybe sig i. Kasser med nye kuglepenne bliver sorteret og ikke alle finder vej gennem nåleøjet.

– Jeg kontrollerer altid, om det er den originale reklame, det siger det hele, lyder det fra samleren, der ikke finder plads til dubletter. Og har Parker som en af sine favoritter.

– Det er en god, gedigen kuglepen. Og den minder mig om gamle dage, hvor man fik en Parker i konfirmationsgave.

Bruger tid på hjemmeside
Knud Nielsen giver også andre en mulighed for at følge med i interessen.
Brugere af kuglepennesiden.dk kan forvente ugentlige opdateringer, fortællinger og nye billeder fra den 74-årige samler.
– Det varmer, at jeg får så mange henvendelser og spørgsmål på hjemmesiden. Den bruger jeg meget tid på.
Har ikke tal på hvor mange penge han har brugt, men værdien af de enkelte kuglepenne er ikke stor. Efter næsten 30 år i samlerkredse får Knud Nielsen stadig tilbud om at købe.
– Men det gør jeg ikke mere, jeg bytter kun af og til.

Kuglepennenes fremtid
For han er begyndt at tænke på fremtiden for sine kuglepenne.
– Jeg vil selv afvikle min samling, det skal min familie ikke stå med. Min kone accepterer min interesse, men hun er ikke en del af det, siger han, hvis to børn heller ikke har samlerblod i årerne.
I dag glæder han sig dagligt over, at det der begyndte ved et tilfælde har ført så mange gode oplevelser plus 70.000 kuglepenne med sig.
– Det er en milepæl, at jeg har nået så mange. Jeg havde aldrig troet, det ville komme så vidt. Men jeg blev grebet af at samle og af at dele interessen med andre.

FAKTA
LANDSFORENINGEN SKANDIA

Det er en forening af samlere med mange forskellige samleremner.

Alle der er interesseret i at samle, bytte og købe kan være med.

Skandia er dannet i 1943 og har en række afdelinger i Jylland og på Fyn.

Antallet af medlemmer er stabilt på omkring 130, der er en ligelig fordeling af kvinder og mænd.

Et medlemsblad bliver udgivet fire gange om året, og der afholdes syv til ni byttemøder/samlertræf årligt. I marts og oktober finder de sted i Aalborg.

På foreningens hjemmeside får man overblik over, hvad man kan bytte sig til – og hvad medlemmerne er interesseret i at udvide deres samling med.

 Af Tina Larsen
og Henrik Louis (foto)
tina@nordjyske.dk                                                                     

Aalborg  d. 30 november 2016